“Maak het beter”: we nemen Sonoor onder de loep

Sonoor is een tweemaandelijkse podcastreeks van de KU Leuven, waarin wetenschappers je meenemen achter de schermen van hun onderzoek. Goed uitgedacht concept? Check. Podcast op de markt? Dubbelcheck. Straffe uitwerking? Die kon volgens hen nog nét iets beter. We namen met plezier de bestaande podcastreeks Sonoor onder de loep.

First things first: wat wilden ze bereiken? 

Het primaire doel van de KU Leuven was om de luisterervaring van Sonoor te transformeren en te verbeteren. Wetenschappelijke input kan namelijk heel snel een beetje stoffig overkomen. Ze wilden er dus voor zorgen dat die interessante input op een entertainende manier vertaald werd, zonder in te boeten op de integriteit van het onderzoek. Daarnaast wilde de KU Leuven ook beter in kaart kunnen brengen wie de luisteraar van Sonoor exact is en wat die nu écht te weten wilt komen.

 

Zo gezegd, zo gedaan, maar niet zonder uitdaging

Balans tussen wetenschappelijke nauwkeurigheid en entertainment
Een van de grootste uitdagingen was om de inhoud wetenschappelijk nauwkeurig te houden zonder deze te droog of te complex te maken voor de gemiddelde luisteraar. De oplossing lag in zorgvuldige planning en scripting, waarbij complexe ideeën werden opgesplitst in makkelijk verteerbare segmenten zonder hun essentie te verliezen. We kozen voor de structuur van een wetenschappelijke paper, waarbij de methodische onderzoeksaanpak van de KU Leuven werd vertaald naar een goed werkend podcastformat.

Training van hosts
Het trainen van een KU Leuven-medewerker om een boeiende podcast-host te zijn,vereiste focus op zowel technische vaardigheden als storytelling. Dit omvatte stemmodulatie, interactie met gasten en het natuurlijk laten verlopen van het gesprek.

Contentcuratie
Het identificeren van onderwerpen die niet alleen wetenschappelijk significant zijn, maar ook boeiend voor een breed publiek, was een andere uitdaging. De samenwerking tussen That Sound en de KU Leuven was cruciaal bij het selecteren van thema's die aantrekkelijk zouden zijn voor zowel de academische gemeenschap als het grote publiek.

Conclusie

De samenwerking tussen de KU Leuven en That Sound heeft geleid tot een succesvolle verbetering van Sonoor. Door een balans te vinden tussen wetenschappelijke nauwkeurigheid en entertainment, hoogwaardige pre-,post- en productie en effectieve contentcuratie, is Sonoor uitgegroeid tot een boeiende en educatieve podcast die de essentie van de KU Leuven op een aantrekkelijke manier naar buiten brengt.

Klaar om ondergedompeld te worden in de wondere wereldvan de wetenschap? Luister hier naar Sonoor.

Samen podcasten?

Nieuwe markt, nieuwe kansen. Weet je nog niet waar de jouwe precies liggen? Laat ons dan iets weten. In een vrijblijvende babbel gaan we er samen naar op zoek.